Yabancı Oturma İzni Danışmanlık Hizmeti

Oturma İzni Danışmanlık Hizmeti

Türkiye’de, 3 aydan daha fazla süre kalacak olan yabancıların alması gerekli bir özel izin olan, oturma izni danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

‘’Telegram’’ ve ‘’WhatsApp’’ iletişim hatlarımız üzerinden bize ulaşabilir detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Oturma İzni Nedir?

“Oturma izni” kimi resmi kaynaklarda “İkamet İzni” olarak da geçebilmektedir. Özellikle yabancı uyruklu kişilerin sorunsuz bir şekilde ikamet edebilmeleri ve resmi işlemlerde herhangi bir engelle karşılaşmamaları adına, ikamet iznini edinmeleri şarttır.

İkamet izni, 3 aydan fazla sürede kalacak olan yabancıların alması gerekli olan özel bir izin sistemi olarak düşünülebilir. Eğer TC vatandaşı değilseniz ve ülke içerisinde 90 günden daha çok kalmayı planlıyorsanız, söz konusu izni almak zorundasınız.

6 aylık periyot içinde söz konusu iznin kullanılmaması durumunda ikamet izni iptal olur ve geçerliliğini yitirir. Bu konuya ilişkin resmi detaylar, “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” kapsamında aktarılmıştır.

Oturma izinleri kendi içinde farklı kategorilere ayrılmıştır. Bu kategorileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Kısa dönemli oturma izni
Aile birleşim oturma izni
Öğrenci oturma izni
Uzun süreli oturma izni
İnsani ikamet izni

Oturma İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yukarıda saydığımız tüm bu oturma izni türlerinin süreleri birbirinden farklıdır. Örneğin aile birleşimi oturma izni en çok 2 senelik bir süreye sahiptir. Öğrenci oturma izni, eğitim süresi boyunca devam eder. Ayrıca her ikamet izninin kendi içinde özel koşulları vardır. İkamet izinlerinin düzenlenmesi adına yabancıların da kanun gereğince belli koşulları taşıması gerekir. Bu koşullar şu şekildedir:

  • Ülkede kalış amacını açıkça belirtecek belgeleri sunmak
  • Sağlık ya da güvenlik konusundaki standartlara uymak
  • Adli sicil kaydını gösteren belgeye sahip olmak ve talep edildiğinde ilgili makamlara sunmak
  • Ülkemizde ikamet edeceği adres bilgisini net şekilde belirtmek

Eğer ikamet izni amacının dışında farklı amaçlar tespit edilirse, ikamet izni için gerekli koşullardan birkaçı yerine getirilmemişse, hakkında yurt dışı çıkış yasağı bulunuyorsa, söz konusu ikamet izni resmi düzeyde verilemez. Öte yandan verilse bile ilgili makamlar, bu durumlardan en az birini gerekçe göstererek iptal etme yetkisine sahiptir.

Aynı şekilde süresi bittikten sonra uzatma yapılamaz. Bu nedenle ikamet izni yapmadan önce yukarıda sıralanan koşulları eksiksiz şekilde yerine getirmeniz büyük önem taşır.

noter onaylı yeminli tercüme hizmetlerimiz

Oturma iznine dair prosedürler tüm ülkelerde birbirinden farklı olabilmektedir. Ülkemizde söz konusu belge İl Göç İdaresi’nden alınır. Bu, aynı zamanda uluslararası hukuki prosedürün de ayrılmaz bir parçası olarak düşünülmelidir. Kamu sağlığını ve düzenini muhafaza etmek açısından tüm ülkeler, ikamet izni noktasında özenli davranmak zorundadır.

İkamet izni almak adına ilk başvurunuzu dijital sistem üstünden, yani e-ikamet adı verilen online sistemden yapmalısınız. Bu başvuru bir anlamda ön başvuru niteliği taşır. Daha sonraki süreçlerde ise Göç İdaresi’nden bir randevu talebi oluşturmanız gerekir. Asıl işlemler için bu nedenle İl Göç İdaresi’ne gitmeniz gerekir.

Oturma iznine dair ücretler her sene değişiklik göstermektedir. 2023 için sizden talep edilecek rakamları, İl Göç İdaresi üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu noktada hem kart hem de harç için özel bir ücret vermeniz gerekir. Türkiye, harç ücretleri konusunda bazı ülkelere özel bir ayrıcalık tanımıştır.

İkamet İzni Danışmanlık Hizmeti Neden Gereklidir?

Çanakkale Tercüme Bürosu

İkamet izni alma için tüm belgelerinizin eksiksiz şekilde hazırlanması gerekir. Oturum izni almak adına önce hangi kategoriden başvurduğunuza göre istenen güncel belgelere bakmanız gerekir. İkamet başvuru işlemlerinin en kilit noktası, hiç şüphesiz ki belgelerin ilgili makamlara eksiksiz şekilde temin edilmesidir.

Belgelerinizi teslim ettikten sonra oturma izni sorgulatma sayfasından yararlanarak başvurunuzun güncel durumunu takip edebilirsiniz. Yukarıda da aktardığımız üzere hangi ikamet iznine başvuracağınıza bağlı olarak koşullar değişir. Turizm amaçlı kısa süreli oturma izni almak, en yaygın işlemlerden birisidir.

Oturum izni belgesi için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Randevu formu
  • Özel sağlık sigorta poliçesi
  • Harç ve kart ücretine dair dekontlar
  • Noter onaylı kira kontratı
  • Vergi numarası
  • Pasaport aslı ve ilgili sayfaların fotokopileri ve tercümeleri
  • Gelir durumunu yansıtan belge

Oturma izni için gerekli olan belgelerinizde eksiklik ve aksaklık olmadığından emin olmak için bizi tercih edebilir, yıllardır edindiğimiz tecrübe ve uzmanlık sayesinde ikamet izni başvuru işleminizi güvene alabilirsiniz.

Tüm Dillerde

Oturma izni için gerekli belgelere 60’tan fazla dilde 7/24 kesintisiz noter tasdikli online çeviri hizmeti vermekteyiz

Kaliteli Çeviri

Metinlerinizin orijinalliğini koruyarak kaynak dilden hedef dile kusursuz çeviri bürosu

Aynı Gün Güvenli Kargo

Hazırlanmış belgelerinizi Türkiye için ücretsiz, Dünyanın her yerine gönderiyoruz

ISO Sertifikalarımız

ISO kalite standartları belgelerimiz ile müşterilerimizin güvende hissetmelerini sağlıyoruz

Zamanında Teslimat

Oturma izninde gerekli belgeler için size en uygun zamanda iş teslimini gerçekleştiririz

Bilgileriniz Güvende

Tercüme büromuz tarafından sunulan çeviri hizmetlerinde bilgilerinizin gizliliğine riayet edilir

Uzman Tercüman Kadrosu

Noterde yemin zaptı bulunan, konsolosluklarınca akredite edilmiş tercüman kadrosu

7/24 Online Tercüme Ofisi

Kapsamlı çeviri hizmetlerimizin, süre ve fiyat bilgisi için 7/24 ulaşılabilir online tercüme şirketi

İndirim

Adıgün Tercüme Büromuz toplu siparişlerde %30'a varan indirimler sunmaktadır

Oturma İzni Uzatma

İkamet izni, ilgili türe bağlı olarak sadece belli süreler için verilir. Söz konusu sürenin sona ermesi, oturum hakkının da sonlaması anlamına gelir. Yasal düzeyde ülkemizde ikamet etmeye devam etmek isteyen yabancı uyruklu kişiler, süreci uzatma ve başvuru yapma hakkına sahiptir. Uzatmaya dair başvurular, mevcut olan iznin süresine 60 gün kala tamamlanmak zorundadır.

Uzatma başvurularında yabancı uyruklu kişilerin tüm bilgileri güncellenir. Başvuru formu, pasaport, 4 fotoğraf, maddi olanak beyanı ve sağlık sigortası, uzatma işlemleri için gerekli olan belgeler arasındadır.

Oturma İzninin Alındığı Yer

İl Göç İdaresi, oturma izni alma işlemlerinin her anlamda merkezinde yer alır. İl Göç idaresi başvurusu yaptığınızda, uygun bir gün ve saat için randevu alırsınız. Bilindiği gibi Göç İdaresi vatandaşlık başvurusu konusunda da yabancı uyruklu kişilere destek olan bir merkezdir. Randevular size online olarak sunulacaktır.

Göç İdaresi’ne geldiğinizde gerekli olan belgeleri temin etmeli ve başvuru formunu imzalamanız gerekir. İkamet izni başvurunuzun onaylanması ya da reddedilmesi, tamamen Göç İdaresi’nin inisiyatifindedir.

Onay, iptal ya da red gibi kararlar, başvurudan çok kısa süre içinde tarafınıza ulaşır. Göç İdaresi, bu kararı verirken, gerekli görmesi durumunda farklı mercilerden de görüş alabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

“Oturma izni” kimi resmi kaynaklarda “İkamet İzni” olarak da geçebilmektedir. Özellikle yabancı uyruklu kişilerin sorunsuz bir şekilde ikamet edebilmeleri ve resmi işlemlerde herhangi bir engelle karşılaşmamaları adına, ikamet iznini edinmeleri şarttır.

İkamet izni, 3 aydan fazla sürede kalacak olan yabancıların alması gerekli olan özel bir izin sistemi olarak düşünülebilir. Eğer TC vatandaşı değilseniz ve ülke içerisinde 90 günden daha çok kalmayı planlıyorsanız, söz konusu izni almak zorundasınız.